Print

Detalii Cum stii daca un procesor PC e bun de ceva?

Cum stii daca un procesor PC e bun de ceva? Cod produs: 36804553
Pret : 0.00 RON
Produs nou
Descriere


Procesorul este cea mai importanta parte dintr-un computer dar numele si numerele diverselor procesoare pot creea confuzii. Haide sa vedem cum le descifram usor.

Stiai ca un Intel Core i3-6100 e mai rapid decat un i5? Mai mult de atat, exista procesoare Intel Pentium mai rapide decat un procesor i7!

Intel s-a inspirat de la BMW in denumirea procesoarelor sale si le-a spus i3, i5 si i7. Adica bun, mai bun, cel mai bun. Dar... exista mai multe generatii de procesoare. 

Fiecare generatie are numele sau propriu: Sandy Bridge, Haswell, Skylake, Kaby Lake. Tehnologia avanseaza cu fiecare generatie si unele fac trecerea catre o noua tehnologie de fabricare, care se masoara in nanometri. Mai mic e mai bine: 14nm e mai bun decat 22nm care e mai bun decat 32nm.

Generatia e reprezentata de primul numar dupa liniuta: i7-3770 este generatia a 3-a. i7-7770 este generatia a 7-a. Celelalte numere, cu cat sunt mai mari, cu atat e mai bine.

Viteza vs performanta Procesoarele devin ceva mai rapide odata cu evolutia lor si consuma mai putin curent. Fara un consum mare, caldura generata este mai mica, deci nu mai trebuie coolere atat de mari, deci laptopurile devin mai subtiri. 

Acesta e motivul pentru care un procesor i5-2500 fabricat in 2011, este mai bun decat foarte multe procesoare actuale. Doar ca genereaza un consum de 95W. Procesorul i7-7600, care e doar putin mai performant, consuma 15W.

Pe scurt, tot ce este sub 200 in topul celor de la notebookcheck.com, este bun. Ce este sub 500 in top, nu e foarte ok.

Detalii

 

Documente

 

Pachete pentru transport