Culoarea
Culoarea unui diamant este de fapt apreciata prin absenta culorii. Un diamant pur chimic si perfect din punct de vedere structural nu va avea ncio nuanta, si, datorita acestui lucru, va avea un pret mai mare.
Sistemul de clasificare porneste de la D (diamant fara culoare) pana la Z (diamant cu o nuanta galbuie). Diferentierea culorii este subtila si aproape imposibila ochiului neantrenat, dar este de baza in aprecierea calitatii si valorii diamantului. | Claritatea
Procesele suferite in formarea sa, confera diamanului caractristici interne numite “incluziuni” si caracteristici externe numite “stigmate”.
Evaluarea claritatii unui diamant implica determinarea numarului acestor caracterisitici in raport cu marimea lui, tipul de caracterisitici si pozitia acestora, si cum ele influenteaza aspectul general al diamantului. Cu cat un diamant se apropie de puritatea perfecta, cu atat este mai valoros. | Croiul (taietura)
Desi multa lume asociaza croiul cu forma diamantului, tipul de taietura se refera de fapt la cat de bine interactioneaza diamantul cu lumina.
Fiind cel mai greu de evaluat, Croiul este essential in frumusetea si valoarea diamantului. Este nevoie de extrem de multa arta si calificare pentru a modela un diamant astfel incat simetria, proportiile si luciul sa livreze reflectia si stralucirea dorita fara a cotamina diamantul cu stigmata inestetice. | Caratele
Ultima caracteristica este greutatea in Carate; cat cantareste diamantul. Un Carat inseamna 200 miligrame. Un diamant care are mai putin de un carat va fi descris divizand caratul in “Puncte” zecimale. Astfel, un diamant de 50mg (0,25 carate) poate fi denumit diamant de 25 de puncte, in timp ce un diamant de 250mg poate fi denumit ca diamant de 1.25 carate.
In general, pretul creste odata cu greutatea pentru ca diamantele mari sunt mai rare, dar este important de retinut ca si ceilalti „C“ influenteaza valorea diamantului. |